Σελίδες

5 Ιανουαρίου 2011

Μαθαίνοντας στο παιδί τους αριθμούς και απλές πράξεις

Η πρώτη επαφή του παιδιού με τους αριθμούς γίνεται από πολύ μικρή ηλικία, από όταν είναι μωρό και πιάνει στα χέρια του τα πρώτα του παιχνιδάκια. Μαθαίνοντας στο παιδί τους αριθμούς και τις απλές πράξεις μπορεί να εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι με οδηγό τους γονείς και αργότερα τους δασκάλους του.

Συνδυάζοντας τη μάθηση με τη διασκέδαση είναι η καλύτερη συνταγή για να μάθει το παιδί τους αριθμούς και τις πράξεις. Ξεκινώντας με τον πιο απλό τρόπο μπορούμε να εισάγουμε το μωρό στον κόσμο της αριθμητική με διάφορα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα τους ξύλινους κύβους που είναι αριθμημένοι ή με ένα τηλέφωνο που έχει επάνω τους αριθμούς και παρόμοια παιχνίδια, μπορούν τα παιδιά να πειραματιστούν με αυτούς.

Όταν το παιδί αρχίζει κι εξοικειώνεται με τους αριθμούς καλό θα είναι να το βοηθήσουμε να τους κατανοήσει και να κάνει τις πρώτες του πράξεις μέσα από την καθημερινότητά του. Για παράδειγμα μπορούμε να το βάλουμε να μετρήσει τις καραμέλες του ή να απαριθμεί τα μέλη της οικογένειάς του η ακόμα να του δείξουμε πως μετράμε με τα δάχτυλα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να ακολουθήσουμε μαθαίνοντας στο παιδί μας τους αριθμούς και τις πράξεις. Μπορούμε να το βάλουμε να λύσει απλά προβληματάκια ώστε να βοηθηθεί στο μέτρημα. Για παράδειγμα να το βάλουμε να μετρήσει τα παιχνίδια του κι έπειτα να το ρωτάμε διάφορα πράγματα όπως πόσα θα του μείνουν αν χάσει ή αν πάρει ένα ακόμα.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου