Σελίδες

29 Μαρτίου 2011

Τι συμβαίνει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ)

Παρατηρείται δυσλειτουργία στους παρακάτω τομείς ανάπτυξης
•Κοινωνική Συμπεριφορά
•Γενική Συμπεριφορά
•Ενδιαφέροντα ( επαναληπτική ή στερεοτυπική συμπεριφορά)
•Δραστηριότητες

Στις ΔΑΔ περιλαμβάνονται οι παρακάτω διαταραχές
•Αυτιστική Διαταραχή
•Διαταραχή Rett
•Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή
•Asperger
•Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη

24 Μαρτίου 2011

Βοηθήστε το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι η θωράκιση ενός παιδιού απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Τα παιδιά που έχουν καλή ιδέα για τον εαυτό τους αντιμετωπίζουν καλύτερα τις διαμάχες και αντιστέκονται καλύτερα στις αρνητικές πιέσεις. Χαμογελούν περισσότερο και είναι ικανά να χαρούν τη ζωή τους. Τα παιδιά αυτά είναι ρεαλιστές και αισιόδοξοι άνθρωποι.

20 Μαρτίου 2011

Παιδιά με επιθετική συμπεριφορά

Η επίδειξη επιθετικότητας σε κάθε της μορφή από τα παιδιά, όπως χτυπήματα, δάγκωμα, σπρωξίματα αλλά και λεκτική επιθετικότητα, είναι θέματα που μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για την ένταξη ενός παιδιού σε προσχολικό και σχολικό περιβάλλον. Ειδικά στις ΗΠΑ το δάγκωμα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στα νηπιαγωγεία και οι γονείς καλούνται συχνά να αναζητήσουν βοήθεια από τον ειδικό. Μία τέτοια συμπεριφορά σημαίνει ότι το παιδί δεν λαμβάνει υπόψη του τα συναισθήματα, την ελευθερία και ατομικότητα των άλλων ατόμων αλλά και αγνοεί ή παραβλέπει την ασφάλεια των άλλων. Από την ηλικία των 4 ετών, ένα παιδί έχει την ολοένα και αυξανόμενη ικανότητα της λογικής αλλά ακόμα και αν αντιλαμβάνεται τους κανόνες, ακόμα δοκιμάζει την δυνατότητα να τους παραβεί, για να μπορέσει να πετύχει τον σκοπό του και τη θετική επιβράβευση. Μπορεί να σας υποσχεθεί τον κόσμο όλο! Αλλά δεν μπορεί ακόμα να κρατήσει απόλυτα τις υποσχέσεις.

Είμαι δυσλεξικός, όχι «κακός» μαθητής!!

To πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν μαθαίνει ότι ένα παιδί είναι δυσλεξικό είναι τα προβλήματα που συσχετίζονται με τη μάθηση και οδηγούν στη φτωχή σχολική απόδοση. Εάν του ζητήσουμε να φανταστεί το μέλλον αυτού του παιδιού όσο αφορά τις σπουδές του και τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, προφανώς θα μας πει ότι οι αποτυχίες του δυσλεξικού ατόμου θα είναι περισσότερες από τις επιτυχίες του μιας και η σχολική του ζωή προκαθορίζεται δύσκολη και επίμοχθη.Η αλήθεια είναι ότι ο δυσλεξικός μαθητής αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων που καθιστούν τη διαδικασία της μάθησης δύσκολη. Τα προβλήματα αυτά εστιάζονται κυρίως στο γραπτό και προφορικό λόγο.

15 Μαρτίου 2011

Η γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Η σωστή επικοινωνία μέσω της ομιλίας και η σωστή χρήση της γλώσσας είναι ένα σημαντικό εφόδιο για κάθε παιδί. Για τη προσωπική, τη κοινωνική και την επαγγελματική του ζωή. Μέσω της ομιλίας εκφράζονται συναισθήματα, με τον διάλογο επιλύνονται προβλήματα και έτσι σε κάθε παιδί ή ενήλικα δίνονται εναλλακτικές λύσεις και αίσθηση ελευθερίας.
Ανησυχητικά είναι όμως αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι πολλά παιδιά δυσκολεύονται στη λεκτική επικοινωνία και στη κατανόηση της γλώσσας. Η έρευνα έγινε online, στην Αγγλία, σε 1015 οικογένειες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ένα στα έξι παιδιά έχουν δυσκολίες στο να μιλήσουν και ειδικότερα τα αγόρια.

11 Μαρτίου 2011

Το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο- τι να κάνω;

Οι γονείς σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε αρκετά παιδιά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν ή ότι θα εμφανίσουν αργότερα προβλήματα προσαρμογής. Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι ο φόβος στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές και ο εξαναγκασμός δεν είναι η καλύτερη μέθοδος σε έναν φοβισμένο άνθρωπο.

9 Μαρτίου 2011

Νέο τεστ για διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν στα έμβρυα από Έλληνες και Κύπριους

Νέο ασφαλέστερο τεστ αίματος για έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν στα έμβρυα, ανέπτυξαν Κύπριοι και Έλληνες ερευνητές.
Οι έγκυες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ένα νέο ασφαλέστερο τεστ αίματος, το οποίο, χωρίς κάποια επεμβατική τεχνική που ενέχει κινδύνους, θα προβλέπει αν το έμβρυο είναι πιθανό να αναπτύξει το σύνδρομο Ντάουν.

3 Μαρτίου 2011

Πιό δυστυχισμένα τα υπερπροστατευμένα παιδιά

Στα παιδιά δεν αρέσει να τα βάζουν οι γονείς τους σε μια προστατευτική «φούσκα» και να τους αφήνουν ελάχιστες επιλογές σχετικά με τη ζωή τους.

Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών κάνει τα παιδιά καταθλιπτικά και τα φορτώνει με φοβίες για το μέλλον, όπως αποκαλύπτει μελέτη του βρετανικού ερευνητικού κέντρου «Children’s Society» που έγινε σε δείγμα 2.000 παιδιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στα παιδιά και τους εφήβους δεν αρέσει να τους βάζουν οι γονείς τους σε μια προστατευτική «φούσκα» και να τους αφήνουν ελάχιστες επιλογές σχετικά με τη ζωή τους.