Σελίδες

14 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα: Τηλεόραση και παιδική παχυσαρκία

Παιδιά που έχουν συσκευή τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και μεγάλη περίμετρο μέσης.

Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα στο American Journal of Preventive Medicine, που έδειξε ότι η περίμετρος μέσης ενός παιδιού μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η έρευνα είναι παρόμοια με προηγούμενη αναφορά ότι η μυϊκή φόρμα των παιδιών μειωνόταν όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση, ενώ η περίμετρος μέσης μεγάλωνε.

Παιδιά μεταξύ 8 και 18 ετών στις ΗΠΑ παρακολουθούν τηλεόραση 4,5 ώρες την ημέρα και συσκευή διαθέτει στο υπνοδωμάτιο το 70% αυτών.

Ερευνητές από το Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge, στο Λος ‘Αντζελες, έδειξαν τη σχέση μεταξύ της ύπαρξης και παρακολούθησης της τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο και της παχυσαρκίας, σε παιδιά, ιδιαίτερα με αυξημένη περίμετρο μέσης.

Ο ερευνητής Peter T. Katzmarzyk, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ τηλεόρασης και παχυσαρκίας βασίζεται κυρίως στον ΔΜΣ. Η σχέση μεταξύ τηλεόρασης και λιπώδους μάζας, λίπους που αποθηκεύεται σε συγκεκριμενες αποθήκες και καρδιομεταβολικού κινδύνου είναι λιγότερο κατανοητή. Εικάζεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα παρακολούθησης τηλεόρασης και η παρουσία της τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο σχετίζονται με λίπος σε συγκεκριμένες ‘αποθήκες’ και καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 369 παιδιά και έφηβοι 5-18 ετών. Υπήρξε ισορροπία μεταξύ του ΔΜΣ, του φύλου, της ηλικίας και της εθνικότητας μεταξύ των παιδιών που αξιολογήθηκαν για μυϊκή μάζα, λίπος στο στομάχι, γλυκόζη, περίμετρο μέσης, τριγλυκερίδια νηστείας, αρτηριακή πίεση σε χαλάρωση και χοληστερόλη HDL.

Η ανάλυση έδειξε ότι όταν τα παιδιά είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο ήταν περισσότερο πιθανό να παρακολουθούν περισσότερο.

Αντίθετα με τα παιδιά που δεν είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους όσα είχαν συσκευή στο υπνοδωμάτιο είχαν υψηλότερη περίμετρο μέσης, περισσότερο λίπος και υποδόρια λιπώδη μάζα ιστού.

Όσα είχαν συσκευή στο υπνοδωμάτιο και παρακολουθούσαν περισσότερο από2 ώρες την ημέρα φάνηκε να έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα λιπώδους μάζας.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 5 ώρες διπλασίασε την πιθανότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα η ενδοσπλαχνική λιπώδης μάζα ιστού.

Μια συσκευή τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο συνδεόταν με τριπλάσιες πιθανότητες για μεγάλη περίμετρο μέσης, αυξημένα τριγλυκερίδια και υψηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Η Amanda Staiano, δήλωσε ότι υπήρξε ισχυρότερη σχέση μεταξύ της ύπαρξης τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο έναντι του χρόνου παρακολούθησης με τα ‘λιπώδη’ αποτελέσματα και τα αποτελέσματα στην υγεία.

Μια συσκευή στο υπνοδωμάτιο μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλέον διαταραχές σε υγιεινές συνήθειες πέρα από την τακτική παρακολούθηση. Για παράδειγμα, η ύπαρξη συσκευής στο υπνοδωμάτιο σχετίζεται με χαμηλότερες ποσότητες ύπνου και χαμηλότερη εμφάνιση οικογενειακών γευμάτων ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης.

Και ο μικρής διάρκειας ύπνος και η έλλειψη τακτικών οικογενειακών γευμάτων έχουν συσχετιστεί με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου