Σελίδες

27 Ιουλίου 2012

Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής στη σχολική τάξη

Το σχολείο είναι συνήθως ο χώρος όπου τα χαρακτηριστικά της Διαταραχής της Ελλειμματικής προσοχής διακρίνονται για πρώτη φορά ως προβληματικά ή ως λόγοι ανησυχίας. Το σχολικό περιβάλλον απαιτεί τις συγκεκριμένες δεξιότητες που για ένα παιδί με Διαταραχή της Ελλειμματικής προσοχής είναι δύσκολο να έχει – την συντήρηση της προσοχής κατά την διάρκεια κάποιας εργασίας, την ικανότητα να περιμένει την σειρά του και την ικανότητα να παραμένει καθισμένο.

26 Ιουλίου 2012

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών

Οι εκπαιδευτικοί είναι ένας απαραίτητος σύνδεσμος ανάμεσα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τις παρεμβατικές υπηρεσίες που μπορούν να τα βοηθήσουν. Δεν υπάρχει μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες που να μην μπορεί να μάθει, αν ο εκπαιδευτικός έχει λάβει κατάλληλη επιμόρφωση και έχει την διάθεση να αφιερώσει χρόνο κάνοντας χρήση της εμπειρογνωμοσύνης του προκειμένου να αγγίξει και να διδάξει αυτό το παιδί. Για να βοηθήσουν αποτελεσματικά οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να:

25 Ιουλίου 2012

Άσκηση ορθογραφίας: Το δέντρο των λέξεων

Μια πολύ απλή άσκηση που βοηθά στην εκμάθηση ορθογραφίας λέξεων με την ίδια ρίζα!
Οδηγίες
1. Ζητήστε από τα παιδιά να σχεδιάσουν ένα μεγάλο δέντρο με ρίζες και φύλλα.

Δυσκολίες στις προμαθηματικές δεξιότητες


Είναι γνωστό ότι, η συγκρότηση βασικών μαθηματικών εννοιών, η εκτέλεση πράξεων και η επίλυση προβλημάτων, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από ορισμένες θεμελιώδεις δεξιότητες, που συνήθως ονομάζουμε προμαθηματικές.

18 Ιουλίου 2012

Παιδί και τιμωρία

Η λέξη «τιμωρία» συχνά είναι μια σκληρή λέξη για τους γονείς και για τα παιδιά. H τιμωρία συνδέεται με έννοιες όπως αμάρτημα, ποινή, πόνο. Είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη τιμωρία την ορίζουμε σαν μια πράξη που κάνουν οι γονείς, για να μάθουν στα παιδιά τους κάτι. Να μάθουν τα παιδιά τον τρόπο να ξεχωρίζουν το επιτρεπτό από το απαγορευμένο. Να μάθουν ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες, και έτσι να τα βοηθήσουν να εξασκηθούν στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας για την υπόλοιπη ζωή τους, που είναι γεμάτη από πράξεις και συνέπειες.

14 Ιουλίου 2012

Πώς θα ενισχύσετε τη δημιουργικότητα των παιδιών

Η δημιουργικότητα δεν σχετίζεται μόνο με την τέχνη ή την αρχιτεκτονική αλλά και με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το μυαλό του για να λύσει κάποιο πρόβλημα ή να βρει τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση. Από τη μια το εκπαιδευτικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από μια συνεχή πίεση για επιτυχία μέσω του ανταγωνισμού, τα διαγωνίσματα και τη βαθμοθηρία και προάγει περισσότερο τη στείρα γνώση παρά τη δημιουργική μάθηση.

13 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινές χειροτεχνίες (μέρος 2ο)

1. Κοχύλια-κοάλα
Τα κοχύλια ακριβώς επειδή συναντώνται σε διάφορα σχήματα μπορούν εύκολα με την βοήθεια της φαντασίας και με λίγη κόλλα να μετατραπούν σε ζώα, λουλούδια, ανεμόμυλους!

9 Ιουλίου 2012

Όταν τα αδέρφια μαλώνουν

Συχνό φαινόμενο αδελφάκια του αντίθετου φύλου ή του ίδιου αλλά με διαφορά ηλικίας να μην έχουν (ή να μην θέλουν) κοινές δραστηριότητες και παιχνίδια. Μάλιστα εκτός ότι τα παιδιά δεν έρχονται πιο κοντά το ένα με το άλλο, συχνά εμπλέκονται σε καβγάδες που γίνονται μπελάς για εσάς και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε.

8 Ιουλίου 2012

Νέα έρευνα υπόσχεται μια πιο έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού

Η μελέτη ενός κοινού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να εντοπίσει στον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας ακόμα και μόλις δύο ετών το «αποτύπωμα» του αυτισμού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

7 Ιουλίου 2012

Συμβουλές για διακοπές με παιδιά

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα.

Παιδί και μουσική

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να γνωρίσει τον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Έχει πολλά να κερδίσει, ακόμα και αν δε γράψει το πρώτο του κομμάτι στα 8 σαν τον Μότσαρτ! Αλλά κι εσείς δεν χρειάζεται να είστε... βιρτουόζοι. Αρκεί να δημιουργήστε ένα περιβάλλον πλούσιο σε μουσικά ερεθίσματα ώστε να «ενορχηστρώσετε» την αρχή ενός υπέροχου έρωτα που θα κρατήσει μια ζωή.

3 Ιουλίου 2012

Πως βλέπουν τα παιδιά την οικονομική κρίση

Τις δικές τους απαντήσεις για την οικονομική κρίση και την επίλυσή της έδωσαν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων.

2 Ιουλίου 2012

Η σημασία του οφθαλμολογικού ελέγχου κατά την εγγραφή στο δημοτικό

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η τυπική διαδικασία του οφθαλμολογικού ελέγχου που επιβάλλει η ελληνική πολιτεία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες είναι ουσιαστικά περιττή, γιατί το παιδί τους συμπεριφέρεται «φυσιολογικά» και μάλιστα είναι σίγουροι ότι-προφανώς- βλέπει καλά.