Σελίδες

30 Αυγούστου 2012

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας στη σχολική τάξη

Πενήντα χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΣΕΠ/Υ) στη σχολική τάξη από τον Dr Έντουαρντ Χάλογουελ, παιδοψυχίατρος, ιδρυτής του Κέντρου Γνωστικής και Ψυχικής Υγείας στο Σάντμπερι της Μασαχουσέτης, διδάσκει στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

24 Αυγούστου 2012

Το προφίλ ενός ατόμου με σύνδρομο Asperger

Ποιο είναι το προφίλ ενός ατόμου με σύνδρομο Asperger;
Συχνά στην κοινωνική ζωή μας αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος /-α μπορεί να έχει τόσο παράξενη συμπεριφορά που τον / την κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος. Ο νεαρός στο μπαρ που πίνει σκέτο χυμό και κλείνει με τα χέρια τα αφτιά του όταν ανεβαίνει η ένταση της μουσικής κάνει τα κεφάλια της παρέας και των διπλανών του να γυρίσουν.

21 Αυγούστου 2012

Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση

Με τον όρο αισθητηριακή ολοκλήρωση ορίζουμε την ικανότητα του εγκεφάλου να οργανώνει και να συντονίζει δύο ή περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνει από τις αισθήσεις, να τις επεξεργάζεται και να δίνει την δυνατότητα μίας λογικής και χρήσιμης κινητικής απάντησης.
Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι όρος που ανήκει στην A. JEAN AYRES, Αμερικανίδα Εργοθεραπεύτρια.

19 Αυγούστου 2012

Το παιδί με σύνδρομο asperger στη σχολική τάξη


Συμβουλές για εκπαιδευτικούς που έχουν στην τάξη του μαθητές με σύνδρομο asperger

Ø      Δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες: σηκώνεται, πηγαίνει συχνά για νερό ή στην τουαλέτα, τρώει μέσα στην τάξη, εμφανίζει νευρικότητα κ.α.

Κάντε σαφείς τους κανόνες της τάξης.
Φτιάξτε έναν κατάλογο με τους κανόνες και κολλήστε τον σε εμφανές σημείο
Ανατρέχετε στον κατάλογο για να υπενθυμίζετε τους κανόνες. 

18 Αυγούστου 2012

Μαθηματικές δεξιότητες πριν το σχολείο

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι για να κατακτήσει ένα παιδί μαθηματικές δεξιότητες πρέπει πρώτα να μάθει να γράφει και να διαβάζει. Όπως επίσης δεν γνωρίζουν ότι παίζοντας παιχνίδια με αριθμούς από μικρή ηλικία, δίνουν στα παιδιά τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να κατανοήσουν καλύτερα την αριθμητική στην Α' Δημοτικού. Παρακάτω δίνονται ιδέες για εκμάθηση και εξάσκηση.

16 Αυγούστου 2012

Δυσλεξία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πρακτικές προτάσεις και οδηγίες για την αντιμετώπιση του μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυσλεξία από τον εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1. Να δείχνετε κατανόηση και να παρέχετε την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.
2. Να συζητάτε με το μαθητή το πρόβλημά του και να αποφασίζετε μαζί για τους τρόπους εξέτασης και αντιμετώπισης μέσα στην τάξη. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

8 Αυγούστου 2012

Δραστήριοι γονείς....δραστήρια παιδιά!

Γονείς που επιθυμούν να αυξήσουν το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των παιδιών τους θα πρέπει να γίνουν πιο δραστήριοι οι ίδιοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

2 Αυγούστου 2012

Όταν τα παιδιά βαριούνται τον αθλητισμό

Γιατί τα παιδιά βαριούνται τη γυμναστική; Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό πριν από τα 13 τους χρόνια. Η βασική αιτία είναι πως δεν βλέπουν πια την αθλητική τους δραστηριότητα ως ευχάριστη διασκέδαση.