Σελίδες

29 Οκτωβρίου 2012

Διάσπαση προσοχής ή απλά ζωηρό παιδί;

Τα παιδιά είναι ζωηρά, ονειροπολούν, χαζεύουν, περνάνε από το ένα θέμα στο άλλο, βαριούνται εύκολα, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά....πολλές φορές όμως η αδυναμία του παιδιού να συγκεντρωθεί στα μαθήματα ή ακόμα και σε ένα παιχνίδι μπορεί να συνδέεται με τη διάσπαση προσοχής. 

22 Οκτωβρίου 2012

Τα χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά δημοτικού

Χαρακτηριστικά συμπτώματα πιθανής μαθησιακής δυσκολίας στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό:

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
1. Δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σύνθετες και πολύπλοκες λέξεις.
2. Έχει προβλήματα με τους χρόνους των ρημάτων ή τις αντωνυμίες.
3. Παραλείπει συλλαβές ή καταλήξεις

16 Οκτωβρίου 2012

Μαθησιακές Δυσκολίες στην παραγωγή γραπτού λόγου

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται στην γραπτή έκφραση. Οι κυριότερες δυσκολίες παρουσιάζονται στην γραφή των γραμμάτων, δυσγραφία δηλαδή, πολλά ορθογραφικά λάθη και στην έλλειψη δομής στη γραπτή έκφραση. Αναλυτικά:

14 Οκτωβρίου 2012

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσλεξία στην Ιταλία

Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και σωστός ο τρόπος που στη γειτονική μας Ιταλία αντιμετωπίζονται οι μαθητές με δυσλεξία. Είναι πράγματα απλά που όμως κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή του δυσλεξικού μαθητή. Γιατί να μην τα εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα....δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν νοιάζονται. Μπορούμε όμως εμείς οι ειδικοί θεραπευτές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να έχουν όρεξη για μάθηση, κίνητρα και σωστή αντιμετώπιση.

9 Οκτωβρίου 2012

Η ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών από 5-7 χρονών


Όλα όσα θα αναφερθούν στα διάφορα στάδια της ψυχοκινητικής ανάπτυξης είναι απλώς ενδεικτικά.Η ψυχοκινητική ανάπτυξη είναι εξατομικευμένη και τυχόν διαφοροποίηση από τα παρακάτω πρέπει να συζητηθεί με τον παιδίατρο!

8 Οκτωβρίου 2012

Έρευνα για την επίδραση του junk food στη νοημοσύνη των παιδιών

 Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, έχουν εκείνα που μεγαλώνουν με πρόχειρα φαγητά όπως χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.

6 Οκτωβρίου 2012

Δραστηριότητες για να εξασκήσετε την μαθηματική σκέψη των παιδιών

Το να ζητήσετε από το 4χρονο παιδί σας να δώσει από ένα μπισκότο σε κάθε μέλος της οικογένειάς σας δεν είναι απλώς ένας τρόπος να μη φάει μόνο του όλο το κουτί! 

3 Οκτωβρίου 2012

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης

 Συχνά τα παιδιά, ειδικά αυτά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, απελπίζονται με το καθημερινό διάβασμα, αγχώνονται, διαμαρτύρονται, προσπαθούν με κάθε ευφάνταστο τρόπο να το αποφύγουν, να το αναβάλλουν, διαμαρτύρονται ότι είναι πολλά κ.λ.π!

Το βασικό συστατικό για μια ήρεμη μελέτη στο σπίτι είναι η οργάνωση σε τρία  στοιχεία: χώρου, χρόνου και ύλης.

2 Οκτωβρίου 2012

Έρευνα:Το σωστό πρωινό βοηθά τους μαθητές

Η τέλεια και ισορροπημένη διατροφή, ξεκινάει πάντα με ένα “δυνατό” και πλούσιο πρωινό. Το πρώτο γεύμα της ημέρας θα γεμίσει τις μπαταρίες μας, και θα δώσει ώθηση στον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει στο υπόλοιπο της ημέρας. Πόσοι όμως άνθρωποι το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν αυτό, και πολύ περισσότερο, πόσοι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να τρώνε ένα πλούσιο πρωινό; Και τι συμβαίνει όταν το παιδάκι τρώει ένα πρωινό σαν “βασιλιάς”;