Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2013

10 συμβουλές που βοηθούν το δυσλεξικό μαθητή στο σπίτι




Αποτελούν κατά τη γνώμη μου τις βασικότερες συμβουλές και τρόπους για να βοηθούν οι γονείς τα παιδιά τους, ειδικά αυτά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία. 

1. Ενθάρρυνση και υποστήριξη
Να ενθαρρύνετε το παιδί, να υποστηρίζετε την προσπάθεια του, να δίνετε αξία στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα. Έτσι θα νοιώθει ασφάλεια, θα έχει λιγότερο άγχος και καλύτερη αυτοεκτίμηση.

29 Νοεμβρίου 2013

Ένα απλό παιχνίδι για εξάσκηση μνήμης στα παιδιά

Ένα πολύ απλό παιχνίδι που αρέσει στα παιδιά! Tο μόνο που χρειάζεται είναι αντικείμενα από το σπίτι και ένα μεγάλο πανί (π.χ. τραπεζομάντηλο, πετσέτα)
Πώς παίζεται
Σε μια άδεια επιφάνεια (σε ένα τραπέζι ή στο πάτωμα) τοποθετούμε διάφορα αντικείμενα. Για μικρά παιδιά ξεκινάμε από 3 αντικείμενα και για μεγαλύτερα ξεκινάμε από 5 αντικέιμενα.

27 Νοεμβρίου 2013

Μπορούν οι εκπαιδευτικοί να θυμώνουν...;

Είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να συμπεριφέρονται σωστά στους μαθητές τους. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές και εννοείται πως παρατηρούν καλά τους δασκάλους αφού μαζί τους είναι την μισή μέρα!

24 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά

Τα Χριστούγεννα έρχονται, σιγά σιγά αρχίζουμε να στολίζουμε και φυσικά ξεκινάμε να κάνουμε χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με τα παιδιά. Μερικές ιδέες βάζω εδώ, μπορείτε κι εσείς να μοιραστείτε τις ιδέες σας στην σελίδα μου στο facebook "Περί μαθησιακών δυσκολιών".
  • Ημερολόγιο....με συρτάρια!
 
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο για το Δεκέμβριο, φτιαγμένο από κουτιά σπίρτων.

20 Νοεμβρίου 2013

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, αφού στις 30 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ  η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.
  

16 Νοεμβρίου 2013

Το άγχος στην παιδική ηλικία, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε υπάρχουν πολλοί λόγοι και καταστάσεις που αγχώνουν ακόμα και τα μικρά παιδιά. Οι αιτίες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα το παιδί προσχολικής ηλικίας έχει άγχος αποχωρισμού ενώ το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας έχει άγχος για τη σχολική επίδοση ή τις σχολικές εξετάσεις.  Το άγχος όταν ξεπερνά από τα φυσιολογικά όρια γίνεται καταστροφικό για τη ζωή του παιδιού. Στην εφηβεία μάλιστα το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυτοεκτίμησης, ακόμα και σε κατάθλιψη.

8 Νοεμβρίου 2013

Μήπως το παιδί μου έχει Διάσπαση προσοχής;

Τι είναι η διάσπαση προσοχής
Ονομάζεται Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και είναι μια νευρολογική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από αδυναμία προσήλωσης, ανάρμοστη παρορμητικότητα και συνοδεύεται συνήθως, αλλά όχι πάντα, από υπερκινητικότητα. Υπάρχουν τρεις διαφορετικού τύπου διαταραχές με τα ανάλογα συμπτώματα:

6 Νοεμβρίου 2013

Διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών

Νομίζω ότι το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες, τι να κάνω; Από το σχολείο μου είπαν ότι το παιδί ίσως έχει δυσλεξία, τι να κάνω; Το παιδί μου διαβάζει αργά, αντιστρέφει γράμματα, κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη, κάνει ώρες να τελειώσει τις ασκήσεις....τι να κάνω;