Σελίδες

30 Δεκεμβρίου 2013

Συμβουλές για την καθημερινή μελέτη των παιδιών στο σπίτι

Η καθημερινή μελέτη των παιδιών στο σπίτι πολύ συχνά μετατρέπεται σε δύσκολη στιγμή, αφού μερικά παιδιά αρνούνται πεισματικά να ξεκινήσουν το διάβασμα και γενικά επικρατεί χαμός την ώρα του διαβάσματος. Δείτε μερικές απλές συμβουλές που συνήθως έχουν θετικά αποτελέσματα:

Οργανωθείτε
Να έχετε κοντά τα απαραίτητα υλικά για τη μελέτη των παιδιών.

28 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα: Ανακάλυψαν τα γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό


Μία κοινή γενετική διαφοροποίηση που εμφανίζεται στο στάδιο της αρχικής ανάπτυξης του εγκεφάλου συμβάλει στην ανάπτυξη αυτισμού. Μάλιστα, εάν οι ειδικοί καταφέρουν να σταματήσουν τη διαφοροποίηση του γονιδίου, θα μειώσουν έως και 15% τις περιπτώσεις αυτισμού.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη μελέτη που έχει εκπονηθεί ποτέ και υπόσχεται να προάγει τη διάγνωση και θεραπεία καθώς και την κατανόηση της νόσου του αυτισμού.

22 Δεκεμβρίου 2013

Το παιδί μου δεν κάνει καλά γράμματα...τι να κάνω;



Όταν τα παιδιά ξεκινούν να γράφουν γράμματα, στην α' δημοτικού συνήθως, είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να γράφουν με το σωστό τρόπο: με  σωστή φορά, κατεύθυνση και μέγεθος. Δεν πρέπει να πούμε "ε εντάξει είναι νωρίς ακόμα, λογικό είναι γράφει χάλια γράμματα ή με ανάποδη φορά", αλλά αντίθετα πρέπει να διορθώνουμε όταν βλέπουμε τα λάθη από την αρχή, γιατί μετά γίνεται συνήθεια που δύσκολα αλλάζει. 

20 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα: Το ξύλο κάνει επιθετικά τα παιδιά

Το γνωμικό «η βία γεννά βία» επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη που έδειξε ότι το έστω και περιστασιακό ξύλο όχι μόνο δεν συνετίζει τα παιδιά, αλλά τα κάνει πιο επιθετικά και ατίθασα.
Η μελέτη βασίσθηκε σε σχεδόν 1.900 παιδιά από 20 πόλεις των ΗΠΑ, τα οποία γεννήθηκαν την περίοδο 1998-2000.

14 Δεκεμβρίου 2013

Δυσλεξία και ανάγνωση κειμένων

Συχνά ζητώντας από τα παιδιά να διαβάσουν ακούγεται ένα "ωχ...βαριέμαι, δεν μπορώ, αργότερα, είναι δύσκολο" και άλλα παρόμοια! Και ο λόγος είναι ότι δεν διαβάζουν με άνεση και απογοητεύονται. Η βασικότερη συμβουλή είναι να κάνετε την ανάγνωση πιο ευχάριστη! Πώς θα το κάνετε αυτό;

9 Δεκεμβρίου 2013

Ασκήσεις για βελτίωση στη γραφή


Η γραφή προϋποθέτει σωστό κράτημα του μολυβιού, καλή επιφάνεια γραφής καθώς και καρέκλα στο σωστό ύψος για το παιδί. 
Ασκήσεις προγραφής
Για βελτίωση στη γραφή βοηθούν πολύ οι ασκήσεις προγραφής, η δημιουργία συνεχόμενων σχημάτων, η αντιγραφή σχημάτων και οι λαβύρινθοι. 

6 Δεκεμβρίου 2013

Νέα έρευνα ρίχνει φως στις βιολογικές αιτίες της δυσλεξίας

Η δυσλεξία προκαλείται από προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, τις ακουστικές και τις γλωσσικές, που έχουν ως συνέπεια την ελαττωματική νευρική «καλωδίωση», σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

4 Δεκεμβρίου 2013

Εύκολες χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες για παιδιά

Μερικές ακόμα ιδέες για δημιουργικές ώρες με τα παιδιά σας ή με τους μαθητές σας στα σχολεία. Δείτε και τις προηγούμενες χριστουγεννιάτικες κατασκευές εδώ και εδώ.

Δεντράκι
Υλικά
Καφέ και πράσινο χαρτόνι
κόλλα, ψαλίδι, μολύβι
χάντρες, κουμπιά

3 Δεκεμβρίου 2013

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία



Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Διαβάστε την αληθινή μαρτυρία ενός κοριτσιού χωρίς όραση στην σύγχρονη και πολιτισμένη ( ; ) Ελλάδα. 

Μαριαλένα Θεοφανίδου, 23 χρόνων. Έχασε την όραση της όταν ήταν ακόμα στο μαιευτήριο. Έμαθε να ζει έτσι, χωρίς όραση. Τα πράγματα που δε μπορεί να τα δει, τα αγγίζει, τα αισθάνεται.